Co jím v poslední době? Zeleninu vařenou v páře! - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Co jím v poslední době? Zeleninu vařenou v páře!

Jako pracující máma nemám na vaření tolik času. Přesto se snažím doma připravovat pokrmy zdravé, jakž takž chutné a hlavně rychlé. To znamená zelenina na různé způsoby s nějakou bílkovinou a přílohou. Naštěstí jsou moje holky naučené na „zelené“ už od malička a brokolici si dokonce přidávají 🙂 Nesní tedy úplně všechno a né vždy, na to jsou zase echt vybíravé, ale naštěstí nějaké druhy zeleniny do nich dostat není problém. Můj muž si už taky zvyknul (doplní to jen nějakým salámkem) a já jsem prostě snad od přírody býložravec 🙂 Zelenina u nás tedy frčí ve velkém a snažím se ji upravovat tak, aby si zachovala maximum výživných látek a byla pro tělo dobře vstřebatelná. Proto ji vždy polévám olivovým olejem (aby se v tuku rozpustily různé ty vitamíny) a mimo studených salátů ji griluji, nebo v poslední době hlavně vařím v páře. Totálně jsem tomu totiž podlehla. Je to děsně dobré a tak rychlé! Zelenina je mnohem chutnější než běžně vařená i tak akorát křupavá.

IMG_8396

Určitě za to může i náš nový pomocník – MaxiCook 3patrový digitální parní hrnec – Russell Hobbs. Je extrémně blbuvzdorný a večeři (rozumějte zeleninu) v něm mám hotovou v průměru za 10 minut. Jen do něj naleju vodu, naskládám potraviny, které chci uvařit, zakryji a spustím. Nejčastěji v něm dělávám právě tu brokolici, červenou řepu, lilek, chřest a pro holčičky kukuřici. Pak už jen přidám zakysanou smetanu s provensálským kořením, sýr, šunku, tuňáka, avokádo, humus…. a máme s jídlem vystaráno.

parni varic_russell hobbs_4 parni varic_russell hobbs_8

Zkoušela jsem v něm uvařit i kuřecí maso (hotovo za 15 minut!) i rýži (doporučuji, nemusí se hlídat, aby se nerozvařila a zrníčka byla tak akorát měkká a držela si svoji strukturu). Může se v něm uvařit i vejce, brambory, ryby, vlastně cokoliv vás napadne. Maso tedy osobně více preferuji na grilu, když je malinko opečené, ale třeba pro malé děti a kojence, kteří se učí jíst pevnou stravu, mi přijde geniální. Vaření v páře z něj nevytáhne důležité živiny, je šťavnaté a bez přepálených tuků.

parni varic_russell hobbs_3

Do malého sítka ve spodní části, odkud jde pára, lze naskládat i nějaké bylinky, aby jídlo dochutily, takže potraviny z vařiče nemusí být úplně bez chuti. Disponuje 3 patry, ale můžete vařit jen v jednom (což většinou dělám), nebo při větším obědě klidně různé druhy jídla rozřadit podle náročnosti vaření. Nejníže by vždy mělo být to, co se vaří nejdéle (maso, rýže atd.). Nahoře pak ta zelenina.

parni varic_russell hobbs_7

Dobu vaření si nastavíte dle libosti zmáčknutím tlačítka TIME (doporučen čas je napsán v manuálu, i pár receptů), automaticky je tam přednastaveno 5, 10 nebo 15 minut, ale lze ubírat nebo přidávat pomocí tlačítek – a +. Po ukončení zvoleného intervalu se vařič sám vypne. Lze nastavit i odložené spuštění, to jsem zatím nezkoušela.

parni varic_russell hobbs_6

Vařič mám postavený na sporáku (protože ten od té doby, co parní vařič máme, téměř nepouštím :-)) Ale když je potřeba, odsunu ho jinam, je celkem lehký. Zkoušela jsem přemýšlet i nad jeho nedostatky a trošku se mi z něj hůř vylévá voda. Ale je to maličkost, jen si vezmu širší misku. Jinak jsou veškeré části umyvatelné v myčce na nádobí, ale já je většinou hned po vaření opláchnu pod vodou, nejsou moc špinavé a trvá to pár sekund.

Během léta většinou nemám chuť na těžké věci, takže u nás dostane zatěžkávaccí zkoušku, pouštím ho téměř každý den.

Co vy, na jaký způsob nejraději upravujete zeleninu? Máte zkušenost s vařením v páře? 

R

(4) Komentářů

  1. Parní hrnec mám ráda na zeleninu a rýži, vařím v něm i lososa. Taky se přiznám, že maso mám raději opečené, takže na to hrnec nepoužívám. Ale v době dětských příkrmů to je super pomocník.

  2. S masem jsme na tom tedy stejně 🙂 To prostě musí být opečené,propečené 😀 Já tedy i tu zeleninu miluji na grilu zvláště červenou papriku,lilek… Ale pořád po nějakém parním hrnci přemýšlím,přeci jen je to zdravější 🙂

  3. od Russell Hobbs mam Ali v kuchyni vetsinu spotrebicu???,parni hrnec nee..
    Zeleninu mam rada cerstvou,(stejne tak ovoce,ja nejim prilohy,takze chroupu zeleninu stale) i grilovanou a pak na pare,ci varenou,a masicko na pare mi teda nesmakuje,miluji gril.maso,venku ci v troube na grilu,peceny,ci dusene,ale hlavne nemuzu snit kureci prsa v pare,pro mne to nema grady,a mam to spojeny s dlouhym pobytem v nemocnice,takze i proto/nejen proto?

Napsat komentář: Jana Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial