Co se děje» Jak bezpečně platit na internetu, v zahraničí a naučit děti hospodařit s penězi - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Co se děje» Jak bezpečně platit na internetu, v zahraničí a naučit děti hospodařit s penězi

Hodně často se setkávám s komentáři nebo slýchávám ve svém okolí, že se spousta z vás bojí platit na internetu, obzvláště v zahraničních e-shopech, nebo si vzít svoji kartu za naše hranice. A nedej bože ji půjčit dětem (samozřejmě už ve školním věku, které mají nějaké povědomí o hodnotě peněz a o tom, jak se nakupuje v obchodech). Prostě máme strach, že se někdo dostane na náš účet a vybílí ho.

Já osobně tedy na internetu nakupuji většinu věcí a nikdy se mi nestalo, že by mi kartu někdo zpronevěřil, ale jistota je jistota, a na dovolené si tu kartu nechci také s obavami stále hlídat, protože řešit ze zahraničí nějaké její zablokování apod., asi nebude nic příjemného. A za pár let už bych chtěla dceru pomalu učit hospodařit a třeba ji dávat nějaké kapesné. A kdo v dnešní době nemá platební kartu, jako by nebyl.

bleskpenezenka_1

Jestli se tedy potýkáte s něčím podobným, tak by vás mohla zajímat tato novinka. Jmenuje se Blesk peněženka a jedná se o předplacenou dobíjecí platební kartu, která není vázána na žádný bankovní účet, jen na vaše jméno a telefonní číslo, kterým si ji vlastně aktivujete a chodí vám pak na něj nějaké upozornění, třeba když vám klesne limit apod.

Může to být i fajn dárek, když chcete někomu věnovat nějaký finanční obnos, ale nechcete to dávat v bankovkách, takto to elegantně vyřešíte touto nabitou kartou, na hodnotu, kterou si určíte jen vy sami.

Testovala jsem ji teď asi měsíc a ráda bych vám ji tu představila a napsala nějaké mé zkušenosti i postřehy a popsala, jak vlastně funguje.

Karta je zabalená v papírovém obalu, aby nebylo vidět její číslo. Po jeho odstranění z něj vyděláte samotnou kartu a pak aktivační kartičku, kde máte všechny citlivé údaje karty – aktivační kód a puk. S těmito čísly si ji pak aktivujete na uvedeném telefonním čísle, se kterým se pak karta spáruje a budou vám na něj chodit nějaké ty informace o pohybu financí na kartě apod. Taky zadáte svoje jméno a navolíte si svůj PIN. To jsou ale jediné údaje, které poskytujete, takže karta je částečně anonymní.

bleskpenezenka_2

Kartu jako takovou bez kreditu pořídíte za 125 Kč a pak si ji libovolně nabíjíte. Buď přes Sazka terminál, nebo přes internet. Karta spadá pod MasterCard, takže ji akceptují vlastně všechny obchody s platebním terminálem. Lze s ní platit i na internetu, jako s běžnou platební kartou, zadáte číslo, datum expirace, ochranný kód…a platíte. Já ji testovala v kamenném obchodě i při platbě na internetu v zahraničním obchodě (mém oblíbeném Lookfantastic) a vše proběhlo v pořádku. Zůstatek jsem si pak zkontrolovala na internetových stránkách Blesk peněženky, jen jsem zadala svoje přihlašovací údaje.

Já už svůj limit na kartě vyčerpala, ale v létě plánujeme dovolenou v zahraničí, takže už teď vím, že pojedu s touto kartou. Aspoň neutratím víc než si předem stanovím, a kdyby náhodou došlo k jejímu odcizení, tak přijdu jen o to, nakolik si ji nabiju. (Ale možná ani to ne, na infolince se dá rychle zablokovat, jen potřebujete tu kartičku s jejími aktivačními údaji).

A v budoucnu, až bude moje divoška chodit do školy a bude vyžadovat nějaké kapesné, tak mi přijde super ji dát právě tuto kartu a v nějakých intervalech jí tam jen posílat peníze. Jestli by si je vybrala, nebo použila při platbě v obchodech, bych nechala na ní. Přijde mi to skvělý způsob, aby se naučila nějaké finanční morálce a vyzkoušela si, jak vycházet s penězi.

A ještě důležitá informace, kde kartu seženete. Dá se pořídit v některých trafikách, nebo TADY na těchto stránkách.

Slyšeli jste už o této kartě? Přijde vám tento nápad zajímavý? Využili byste ji?

 

(2) Komentářů

  1. Pingback: Soutěž» Vyhrajte přednabitou Blesk peněženku na částku 500 Kč! (A to rovnou 3x) | Mámou stylově

  2. Pingback: Co se děje» Moje nákupy online – potraviny (část I.) | Mámou stylově

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial