Recept» Tvarohová štóla ze špaldové mouky - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» Tvarohová štóla ze špaldové mouky

Vánoce jsou už téměř za rohem a já jsem si pro vás připravila jak jinak než vánoční recept na sladkou adventní snídani. Na vánočku si zatím netroufám, tak peču moji oblíbenou štólu s ořechy a sušeným ovocem. Díky nim je skvělá jen tak samotná, třeba jen s mlékem nebo kakaem. Ovoce ji pěkně osladí a ovoní a ořechy jí zase dodají na křupavosti.

Co si na slavnostní předvánoční snídaně chystáte vy?

tvarohova stola_02

 Ingredience:

  • 100g třtinového cukru
  • 90g rozpuštěného másla
  • 125g polotučného nebo tučného tvarohu
  • 275g špaldové mouky (já namixovala celozrnnou a jemně mletou)
  • 1 vejce
  • 50g vlašských ořechů
  • 70g rozinek
  • 50g kandovaného ovoce (případně libovolného sušeného)
  • 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva (ideálně bezfosfátového)
  • nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru

Na polevu:

  • 60g másla
  • moučkový cukr příp. zdravější Glukopur
  • plátky mandlí

tvarohova stola_01

Postup:

1. Předehřejte si troubu na 170°C.

2. Ve větší míse vyšlehejte do jemné pěny rozpuštěné máslo s cukrem. Přidejte vejce, tvaroh a citrónovou kůru a pokračujte ve šlehání.

3. Do jemného krému vsypte přesetou mouku s práškem do pečiva a kořením.

4. Ořechy nasekejte na menší kousky a rozinky omyjte pod horkou vodou. Následně je spolu s kandovaným ovocem vsypte do těsta.

5. Těsto v ruce pořádně zpracujte, prohněťte, ať se vše rovnoměrně rozdělí a uplácejte tvar štóly (placatější šišku)

6. Vystelte plech pečícím papírem a dejte na něm péct štólu cca 50 – 60 minut dozlatova.

7. Po uplynutí pečící doby štólu vyjměte z trouby, zkontrolujte jestli je dost upečená a rozehřejte máslo na polevu. Tím štólu ještě teplou polijte a posypte cukrem a plátky mandlí.

tvarohova stola_03

Původní recept: vánoční recepty z DM letáku.

(2) Komentářů

Napsat komentář: Janina Zrušit odpověď na komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial