Recept» Tvarohová štóla ze špaldové mouky

Vánoce jsou už téměř za rohem a já jsem si pro vás připravila jak jinak než vánoční recept na sladkou adventní snídani. Na vánočku si zatím netroufám, tak peču moji oblíbenou štólu s ořechy a sušeným ovocem. Díky nim je skvělá jen tak samotná, třeba jen s mlékem nebo kakaem. Ovoce ji pěkně osladí a ovoní a ořechy jí zase dodají na křupavosti.
Co si na slavnostní předvánoční snídaně chystáte vy?
Ingredience:
- 100g třtinového cukru
- 90g rozpuštěného másla
- 125g polotučného nebo tučného tvarohu
- 275g špaldové mouky (já namixovala celozrnnou a jemně mletou)
- 1 vejce
- 50g vlašských ořechů
- 70g rozinek
- 50g kandovaného ovoce (případně libovolného sušeného)
- 2 vrchovaté lžičky prášku do pečiva (ideálně bezfosfátového)
- nastrouhaná kůra z 1 bio citrónu
- 1 lžička mleté skořice
- 1/2 lžičky mletého zázvoru
Na polevu:
- 60g másla
- moučkový cukr příp. zdravější Glukopur
- plátky mandlí
Postup:
1. Předehřejte si troubu na 170°C.
2. Ve větší míse vyšlehejte do jemné pěny rozpuštěné máslo s cukrem. Přidejte vejce, tvaroh a citrónovou kůru a pokračujte ve šlehání.
3. Do jemného krému vsypte přesetou mouku s práškem do pečiva a kořením.
4. Ořechy nasekejte na menší kousky a rozinky omyjte pod horkou vodou. Následně je spolu s kandovaným ovocem vsypte do těsta.
5. Těsto v ruce pořádně zpracujte, prohněťte, ať se vše rovnoměrně rozdělí a uplácejte tvar štóly (placatější šišku)
6. Vystelte plech pečícím papírem a dejte na něm péct štólu cca 50 – 60 minut dozlatova.
7. Po uplynutí pečící doby štólu vyjměte z trouby, zkontrolujte jestli je dost upečená a rozehřejte máslo na polevu. Tím štólu ještě teplou polijte a posypte cukrem a plátky mandlí.
Oh My Beautiful Life -
To vypadá krásně! U nás klasicky vánočka.
Janina -
Letos jsem taky o štole přemýšlela, ale také vítězí vánočka:-)