Moje zkušenosti s odvlhčovačem a problémy s plísněmi - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Moje zkušenosti s odvlhčovačem a problémy s plísněmi

Začalo to asi rok po nastěhování do našeho nového bytu (v novostavbě). Jednoho dne mi při vaření spadla police za šuplík, a když jsem ji tam lovila, zděsila jsem se. Plíseň! Na zdi u okna, za kuchyňskou linkou. Okamžitě jsem zpanikařila a začala řešit, co s ní. Nebyla ještě moc rozsáhlá, takže se to dalo podchytit. Na zeď jsem tedy nastříkala roztok z „chytré houby“ a ťuky ťuky zmizela. Na zimu se nám pak začaly výrazně mlžit okna, to tak, že z nich ráno úplně stékala voda. Větrala jsem jak šílená každý den i klidně hodinu, ale stejně druhý den to bylo stejné. Bylo prostě jasné, že doma máme zvýšenou vlhkost. A když se k tomu v zimě přidalo sušení prádla (každodenní), moc to nepřidalo.

Odvlhčovač vzduchu Trotec

Vlastně se o tom moc nemluví. Spíš je větším trendem vzduch zvlhčovat, což jsem občas taky dělala, když holky v noci kašlaly ze „suchého vzduchu“ při topení, což nevím, jestli jsem dělala dobře. Ale že je někdy třeba vzduch i odvlhčit a dokonce existují odvlhčovače, které umí sušit i mokré prádlo? To je pro mě vcelku novinka. A já za ni moc děkuji! Od začátku ledna máme Odvlhčovač vzduchu Trotec a změnil se mi život. (S nadsázkou samozřejmě, ale pár starostí mi ubylo.) Vybírala jsem ho na e-shopu Gavri, kde jich tedy mají obrovské množství, že bylo těžké zvolit ten NEJ do našeho bytu. Ale rozhodl nakonec design, velikost (do našeho malého bytu jsem nechtěla nic obřího) a možnost sušení prádla.

Odvlhčovač vzduchu Trotec

Co náš odvlhčovač umí?

Prádlo suché do 12 hodin

Jestli nemáte sušičku a sušíte prádlo běžně na věšáku, asi víte, že teď v zimě to vezme klidně i dva dny, než pořádně uschne. A to je s dvěma dětmi celkem otrava, koš na prádlo máme totiž stále plný. A to nemluvím o tom, jak ten věšák doma zavazí. V tomto se nic nevyrovná létu, kdy dám jednoduše věšák na terasu, a tyto starosti mi zmizí. Tak vám asi nemusím vykládat, jak jsem se moc těšila na odvlhčovač se sušákem prádla, trošku jsem byla skeptická. Na horní části odvlhčovače jsou vlastně lamely, které foukají teplý vzduch a tím pádem mají schopnost sušit (to slovo tady v článku padá asi často, ale moc nevím, jak ho nahradit, snad mi prominete 🙂 ). Takže je jen nasměruji směrem na věšák na prádlo a už za hodinu-dvě je prádlo výrazně zbavené vlhkosti a spolehlivě do 12 hodin suché (po vyprání nechám jet odvlhčovač tak 3-4 hodiny na maximum a pak ho ztlumím, nebo vypnu úplně – když je večer a ráno je prádlo suché). Což je můj sen.

odvlhcovac_7

Zachytí vlhkost v koupelně

Naučila jsem se, že když si dávám vanu, hned tam pak dopravím odvhlčovač, aby tu páru nasál. V koupelně nemáme okna a já vlastně doteď žasnu, kam se ta vlhkost odpařovala, raději to ani nechci vědět, naštěstí tam s plísněmi problém nemáme. Teď mám už lepší pocit a vím, že ta vlhkost tam prostě nezůstane.

Odvlhčovač vzduchu Trotec

Minimalizuje rosení oken

Na noc dávám odvhlčovač do inkriminovaného rohu, kde jsem našla tu plíseň, máme tam hodně oken a stéká z nich hodně vody, takže tam je potřeba jako sůl. Musím uznat, že voda z oken už tak nestéká, jsou orosená jen lehce, takže nějaký rozdíl tam vidět je. Zcela ta okna suchá tedy nejsou, ale odvlhčovač mívám puštěný jen na mírno, na maximum je totiž celkem hlučný a asi by nás rušil. I tak je situace o něco lepší a vody v nádržce zachytí vždy celkem dost.

odvlhcovac_2

Omezí výskyt plísní

To se ještě uvidí, přála bych si to. V lednu jsem plísňovou plochu stříkala pro změnu Savem, všimla jsem si, že se opět dělá :-/ To bylo ještě před používáním odvlhčovače. Takže odteď už snad Savo potřeba nebude a já se modlím, ať už nám ty plísně dají pokoj.

odvlhcovac_5

Pár zajímavostí

Odvlhčovač má v sobě nádržku, kam skapává odfiltrovaná voda ze vzduchu. Denně jí vyliju tak 2 litry (když neperu, tak necelý 1 litr). Dá se k ní připojit i hadička, aby voda odtékala rovnou někam do kanalizace, ale to my nepotřebujeme, stíhám ji každý den vylévat. Když je nádržka plná, upozorní na to i světelná signalizace.

Odvlhčovač se dá přenášet, z boku má otvory pro snadný úchop. Je ovšem hodně těžký, takže si každý den trošku zaposiluji 🙂

Odvlhčovač vzduchu Trotec

Je i hlučnější, v noci jet na maximum určitě nemůže – dá se nastavit 7 stupňů výkonu. Na nižší stupně je tichý, ale zase méně výkonný.

To je asi vše, co mě k němu napadlo. Budu ráda, když mi i vy napíšete, jestli s odvhlčovači máte zkušenost a jestli vás doma trápí zvýšená vlhkost a třeba i to sušení prádla 🙂 

R

(10) Komentářů

  1. Přijde mi, že s plísněmi má problémy spousta lidí, rodiče ve starším domku, my ve starém bytě, i v novostavbě se nám táhla plíseň kolem oken celým bytem..

  2. Tohle by se nám do bytu maximálně hodilo, bydlíme v domě z 50.let (takže si asi moc nevybereš :D) a okna se nám tu rosí naprosto strašným způsobem. Stejně jak píšeš – voda stéká i po parapetu na zem, sem tam nějaký roh u stropu vlhký a dělává se tam někdy i plíseň.. Víko pračky se nám vlhkostí celé odlupuje a rezne.. Koupili jsme takové malé odvlhčovače a i ty naberou za krátký čas dost vody, ale tento přístroj by byl mnohem lepší 🙂

  3. Odvlhčovač jsme taky pořídili, ale můj muž šel na to vědecky 🙂 Viděl, že nám tu vlhne roh apod. a tak pořídil měřič vlhkosti (stojí pár korun) a pak si něco o tom našel. Je nějaký výpočet na rosný bod a zjistili jsme, že opravdu ten odvhlčovač potřebujeme. Takže už víc jak měsíc máme doma Rohnson a paráda. Nemůžu si ho vynachválit. Okna se nerosí, vše krásně vyschlo a prádlo se suší jedna báseň 🙂 Jinak i roh co nám vlhl a sušili jsme ho tabletovým pohlcovačem vlhkosti (který je naprd) je teď v klidu., ale tam jsme odstranili ještě před tím i jinou příčinu vlhnutí.

  4. Milá Alice, máme podobný a teď v zimě, kdy navíc sušíme doma i prádlo bychom bez něj asi v té plísni umřeli. Je zapnutý téměř nonstop, střídavě v ložnici, koupelně i kuchyni a od té doby, co jej můj muž pořídil, stěny plesniví málokdy. Jsem ráda, že jsme našli alespoň takové řešení. Měj se krásně, Veronika. 🙂

  5. Nuž, my sme mali tiež obdobný problém, ale vyriešili sme ho sušičkou prádla :))). Odkedy ju máme, bohužiaľ len 2 mesiace, žiadne rosenie okien, sušenie prádla na radiátoroch, nič. Prádlo suché hneď, ušetrím prácu a čas spojený s vešaním a pod.
    Maximálna spokojnosť.

  6. Máme spíš opačný prolém, prádlo je suché za den, byla jsem zvyklá z paneláku na dva dny, měli jsme kvůli tomu i dva sušáky. Ale u našich ve starém domě je vlhkost problém, v podstatě celá severní stěna je taková vlhká a vzniká tam plíseň. Při malování používají speciální prostředky, chvíli je klid a pak zase začne vylézat. Těm by se něco takového moc hodilo!

  7. Ahoj Alice, díky za článek, řeším stejný problém od začátku zimy, koupila jsem teď nový odvlhčovač od ceresit stop aero. Okna se mi skoro nerosí a lépe se dýchá.. výhodou je, že stačí tableta – není do elektřiny… Není tedy hlučný.. Tak třeba se někomu bude hodit tip ?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial