Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» Dort k prvním narozeninám

Stela_dort_nahled

Jak víte, tak Stelinka nedávno slavila své první narozeniny a já jsem jí upekla dort, který by v jejím věku mohla i ochutnat a vlastně i celý sníst 🙂 Takže bez žádných barviv a cukrů. A pomáhala i její ségra, hlavně s rozmačkáváním banánů, čím dál tím víc se mi hrne do kuchyně a já mám ohromnou radost!

A dnes vám ten recept na něj chci představit, je celkem jednoduchý a Stelince hlavně chutnal! 🙂

Stela_dort_9

Ingredience:

  • 4-5 zralých banánů
  • 1 jablečná přesnídávka (může být i jablečno-banánová)
  • 3 lžíce kokosového oleje (já použila ten od Saloos)
  • 3/4 hrnku jemné celozrnné špaldové mouky
  • 3/4 hrnku ovesné mouky (na jemno namleté ovesné vločky, pozor, aby byly čerstvé a nezapáchaly, napadá je rychle plíseň :-/ )
  • 1 lžička jedlé sody
  • 1 lžička skořice namleté
  • 1 lžička vanilkové esence
  • 2 bílky našlehané do pěny
  • 2 dortové formy

Poleva:

  • 200g lučiny
  • 1 lžička vanilkové esence
  • cca polovina jablečné přesnídávky (podle chuti)
  • ovoce na ozdobení

Stela_dort_1

Postup:

1. Rozmačkejte banány (to měla na starost moje divoška).

2. Rozehřejte si troubu na 200°C.

3. V míse smíchejte suché ingredience: mouky, jedlou sodu a skořici.

4. K ní pak přidejte banány, přesnídávku, kokosový olej a vanilkovou esenci. Pořádně vše promíchejte. Na závěr opatrně vmíchejte vyšlehaný bílek, směs promíchejte velmi opatrně, ať zůstane trochu nadýchaná.

5. Vezměte si 2 dortové formy (jestli je nemáte, tak by možná šlo těsto vlít i do plechu, jen aby bylo aspoň 1 cm vysoké). Vymažte je máslem/olejem a vysypejte moukou.

6. Nalijte do nich rovnoměrně těsto, aby bylo v obou stejně vysoké.

7. Dejte péct na cca 20 minut.

8. Až jsou korpusy hotové, nechte je vychladnout, pak si vezměte nějakou menší misku (takovou abyste s jejím průměrem mohli vyřezat 3-4 kolečka korpusu). A kolečka z ní vykrojte. Asi zbudou nějaké odkrojky, ty můžete nakrájet na kousky a nechat jen tak na mlsání. Těsto je moc dobré i samotné 🙂

Stela_dort_2

Stela_dort_3

9. Nachystejte si polevu: rozšlehejte lučinu, přesnídávku a vanilkovou esenci. Mně v tom pomáhal nový ruční šlehač od Russell Hobbs, který má přímo program na šlehání krému a mění se mu i podle volby programu barva 🙂

Stela_dort_4

10. Potřete krémem placičky korpusu a dávejte je na sebe do komínku. Na závěr je pomažte i po stranách a z vrchu.

Stela_dort_5

11. Ozdobte dle fantazie různým ovocem, já vybrala borůvky, protože byla zrovna jejich sezóny a Stelinka je má ráda 🙂

Stela_dort_6

Na dort jsme pak připíchli i svíčku a sfoukávala jí divoška. Stelinka z toho byla trochu vyplesklá 🙂 Pak se ale do dortu pustila s vervou a snědla ho asi třetinu na posezení, ani dárky ji moc nezajímaly 🙂

Stela_dort_7Stela_dort_8

4 komentáře

  1. Stelinka se Sárinkou jsou tak krásný princezny =)

    Dortík vypadá výýýborně, takže recept si píšu a myslím, že ho udělám i dříve a jen tak, nebudu čekat na narozeniny =D

  2. Krásný dortík a vypadá moc chutně a zdravě 😉 Díky za tip 😉 Jo a Stelinka vypadá velice spokojeně, takže ho také vyzkouším na Adélce 🙂

  3. Celozrnnà mouka se musí namočit nejlépe přes noc. Kvůli odbourání fitinu,jde o enzym ,který je v celém zrnu a zabraňuje klíčení. Pokud není odbourán způsobuje ve střevech těžké trávicí složky, tělo je prostě těžce tráví a na odbourání potřebuje minerály a vitamíny,které si odebere ze svých zásob.

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Translate »