Recepty» Party time - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recepty» Party time

O víkendu jsme s mamkou slavily svátek. Sešla jsem se po delší době i s bratrem, který je teď díky nové známosti téměř nedostižný. Vzhledem k tropickému počasí jsme celou sobotu trávili u bazénu. Večer jsme grilovali a hodovali. Chtěla jsem se s vámi podělit o pár fotografií jídla a dárků, co jsem dostala, protože mi udělaly obrovskou radost. Ještě jednou díky! Rtěnky jsem si sice vybírala sama, ale zbytek byl pro mě překvapením. Největší šok jsem zažila při rozbalování longboardu. Sice jsem se o něm jednou zmínila, ale vůbec jsem nečekala, že bych ho mohla dostat. Naučit se na něm alespoň stát bude pro mě výzvou letošního léta.

Levandulový sirup

15 až 20 stonků levandule vložíme do 1,7 l převařené a vychladlé vody a necháme 24 hodin louhovat. Nálev zahřejeme a necháme v něm rozpustit 1 kg cukru. Přecedíme do sterilizované láhve a uchováváme v lednici. Sirup podáváme ředěný sodovkou a dochucený citronovou šťávou.

Bezé s jahodami

4 bílky vyšleháme se špetkou soli do tuhého sněhu. Postupně přidáváme 200 gr moučkového cukru a šleháme, dokud se nespojí se sněhem. Nakonec jemně vmícháme 2 lžíce pravého kakaa. Sníh přeneseme na plech vyložený pečícím papírem a vytvarujeme maxipusinku. Vložíme do předehřáté trouby (200 °C). Stáhneme teplotu na 140 °C, horkovzdušnou troubu na 120 °C a pečeme 1h 30 min. Po vypnutí trouby pootevřeme dvířka a necháme vychladnout. Pusinka by měla být pevná a křupavá. Takto upečenou pusinku můžeme skladovat několik dnů. Před podáváním pusinku ozdobíme vyšlehanou šlehačku a posypeme ovocem a nasekanou tmavou čokoládou.

Brokolicové placičky

Pokrájíme brokolici na menší růžičky a necháme blanšírovat. Vychladlou brokolici smícháme s nahrubo nastrouhaným uzeným tofu, 1 – 2 vejci, parmazánem a solí. Můžeme přidat trochu hladké špaldové mouky. Placičky opečeme na sádle z obou stran. Jsou výborné jak teplé, tak i studené. Můžeme je podávat nazdobené crème fraîche a uzeným lososem. My je ujídali jen tak u bazénu.

Hummus

Hummus se připravuje hlavně z cizrny, ale já jsem tentokrát pro zpestření přidala ještě fazolky mungo. Sušené luštěniny den předem namočíme, scedíme a 20 minut povaříme v osolené vodě. Zatímco luštěniny chladnou si vyrobíme domácí tahini pastu. Zhruba 100 gr sezamových semínek pečeme 7 minut na pečícím papíru v troubě při 170 °C, promícháme a necháme dalších 7 minut péci dozlatova. Pozor, aby se nespálila. Hotová semínka nasucho rozmixujeme, přidáme olivový olej, aby vznikla pasta, a dochutíme mořskou solí. Hrnek povařených luštěnin promixujeme olivovým olejem, 3 lžícemi tahini pasty, 2 lžícemi citronové šťávy, stroužkem česneku a solí. Podáváme s pita chlebem, tortillami nebo pečivem.

Rajčatový tartare

Tento superrychlý předkrm je u nás doma velmi oblíbený. Nejvíc si jej vychutnáte právě teď v sezóně rajských jablíček. Rajčata nakrájíme na drobné kostičky a vykrojíme tuhé středy, promícháme s najemno nakrájenou červenou cibulí nebo šalotkou. Ochutíme solí, pepřem a čerstvou bazalkou. Na olivovém oleji si opečeme svůj oblíbený chleba, potřeme česnekem a servírujeme s rajčatovou směsí a hoblinkami parmazánu.

Martina

 

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial