Recept» Bylinková polenta s cizrnou a letní zeleninou (guest post od Pipi z Le blog de Pipi) - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» Bylinková polenta s cizrnou a letní zeleninou (guest post od Pipi z Le blog de Pipi)

Vážené a milé čtenářky Alicina stylového webu, dovolte, abych se představila: ve světě blogů vystupuji pod přezdívkou Pipi a snažím se svým kuchtěním přispět k zdravějšímu a k přírodě šetrnějšímu stravování. Své bezmasé výtvory a sladké dobroty ve zdravějším podání již pět let zveřejňuji na svém blogu Le blog de Pipi.

Jak jistě víte, Alice má v současné době na programu trochu jiné povinnosti, než jsou příspěvky na web, totiž přivést na svět další mládě. Je totiž pravdou, že žena dbalá stylu musí také dbátina to, aby se její potomek vzhledověa věkem hodil k jejímu stylu a dané společenské události. Je proto více než logické, že žena rozumná pořídí si potomstva vícero, aby měla z čeho vybírati.Když už se těhotné bloggerce bříško rozroste tak, že sotva dosáhne na klávesnici, je třeba jednat. Rozumná Alice se o pomoc obrátila na své kolegyně v širém světě blogu a její výběr k mému potěšení spočinul i na mé maličkosti. Dnes je tedy řada na mě, abych vás svým hostujícím příspěvkem pobavila a snad i navnadila na jedno jídlo z vegetariánské kuchyně.

Můj výběr jídla padl s ohledem na momentální období na lehké jídlo s kukuřičnou polentou a letní zeleninou – lilkem, cuketou a paprikami. Zlobí mě, že vegetariánská jídla bývají často nehezky škatulkována jako dietní jenom proto, že v žaludku na rozdíl od masitého pokrmu obvykle tak dlouho „neleží“. Já si však myslím, že je-li jídlo správně složené, tedykdyž obsahuje všechny potřebné živiny, může člověka nadlouho zasytit bez onoho nepříjemného pocitu těžkosti. Věřím, že recept, který jsem pro tuto příležitost vymyslela, tato kritéria splňuje.

Zmíněná polenta je vlastně instantní (předvařená) kukuřičná krupice, kterou stačí pouze minutu či dvě povařit ve vodě a je hotová. Výsledná hustá kaše může sloužit jako teplá obilná příloha k masu či zelenině. Polenta je zajímavá tím, že během chladnutí hodně tuhne, takže ji lze vytvarovat například do tvaru knedlíku a za studena nakrájet. Tohoto efektu jsem využila právě u svého dnešního jídla.

Další charakteristikou, která se k polentě váže, je poměrně neutrální chuť. Lidově řečeno, při vaření polenty je třeba si ohlídat dochucení, aby výsledek nebyl bez chuti. Osobně u polenty vytahuji všechny dostupné zbraně, neboť věřte mi, polenta to potřebuje. Hned zkraje nevařím polentu ve vodě, ale v zeleninovém vývaru. Tím se zajistí základní chuť, kterou následně „dotahuji“ přidáním másla, sójové omáčky, strouhaného parmazánu, lahůdkovým droždím, případně dýňovým gomasiem (což je se solí pražené dýňové semínko). Skvělou chuť polentě dodá také opečená cibulka. Nemáte-li čas nebo chuť se předem připravovat s polentou a čekat, až vychladne, můžete si v prodejnách zdravé výživy zakoupit hotový polentový knedlík. Najdete jej v chladicím boxu i v některých dobře zásobených supermarketech.

Dobrou chuť přeje Pipi!

BYLINKOVÁ POLENTA

polenta 1

Ingredience:

  • 4,5 hrnku zeleninového vývaru
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce dýňového gomasia (nebo trochu soli)
  • 2 hrnky (400g) instantní sypké polenty
  • 1 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce lahůdkového droždí (nebo strouhaný parmazán)
  • hrst čerstvé petrželky

polenta 3

Postup: 

Ve větším silnostěnném hrnci přiveďte k varu zeleninový vývar, přilijte olej a osolte solí, nebo lépe dýňovým gomasiem. Snižte teplotu a začněte přisypávat odměřenou polentu – je lépe sypat pomalu, aby se vám nedělaly zbytečné hrudky. Pozor! V této fázi polentová kaše v hrnci houstne a hodně bublá – je potřeba ji ty dvě minuty, co se vaří, stále míchat a mít pokud možno na rukou chňapky, aby vás bublající polenta nepopálila. Je dobré dbát i na to, aby se polenta nevařila na příliš vysokou teplotu a hrnec by měl být ideálně robustnější.

Jakmile je kaše uvařená, odstavte ji z hrnce a začněte dochucovat: přilijte trochu sójové omáčky, přidejte máslo, lahůdkové droždí (nebo strouhaný parmazán) a nadrobno posekanou petrželku. Při nakládání s dochucovadly se řiďte vlastní chutí.

Dobře promíchanou polentovou kaši následně vlijte do nějaké olejem vymazané formy (já použila srnčí hřbet), nebo ji jednoduše rozetřete na pečící plech. Nechce ji zcela vychladnout, studenou ji následně můžete nakrájet a jednotlivé plátky opéci na grilovací pánvi s trochou oleje. Podávejte s cizrnou a letní zeleninou.

polenta 5

LETNÍ ZELENINA

polenta 2

Ingredience:

  • 4 lžíce oleje
  • 1 menší lilek, nakrájený na kostičky
  • 2 barevné papriky, nakrájené na kostičky
  • 1 menší cuketa, nakrájená plátky
  • 1 konzerva uvařené cizrny
  • 2 lžíce rajčatové pasty (lze vynechat, ale dělá dobrou chuť)
  • cca ¾ hrnku vody
  • cca 2 lžíce lahůdkového droždí (lze zaměnit za strouhaný parmazán)
  • dýňová semínka a parmazán na ozdobu

polenta 4

Postup:

Ve velké pánvi, ideálně ve woku si rozehřejte první dvě lžíce oleje a na rozpáleném oleji nejprve opečte pokrájený lilek. Tato nasákavá zelenina vycucne veškerý olej z pánve.  Lilek opékejte asi 3 minuty, až začne chytat barvu, poté jej odhrňte k okrajům pánve a doprostřed vlijte zbylé dvě lžíce oleje. Do pánve vložte pokrájené papriky a opět minutu dvě opékejte, následně vložte pokrájené ještě kousky cuket, zeleninu lehce osolte a opět chvíli restujte. Cílem je, aby zelenina byla měkká ve stejnou dobu.

Do pánve k zelenině následně přidejte cizrnu, rajčatovou pastu a vodu, dobře promíchejte a vařte až do úplného změknutí zeleniny. Ke konci varu ještě přisypte lahůdkové droždí, které směs ochutí a zároveň zahustí omáčku.

Uvařenou zeleninu můžete posypat opraženými dýňovými semínky a strouhaným parmazánem, jako přílohu podávejte opečenou bylinkovou polentu. Množství je zhruba pro čtyři strávníky.

polenta se zeleninou final

Za příspěvek děkuji: Pipi z blogu Le blog de Pipi.

 

(2) Komentářů

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial