Recept» Delikátní kokosové řezy s čokoládovou polevou - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

Recept» Delikátní kokosové řezy s čokoládovou polevou

Speciální recept od babičky. Pokaždé, když k ní přijedeme na návštěvu, tak nás pohostí těmito geniálními kosovými řezy, které se tak božsky rozplývají na jazyku, že po pár minutách z nich zbude jen pár drobečků. Takže jsem na ně samozřejmě musela vyzvědět recept.

I když nepatří zrovna k těm zdravým receptům a kalorií mají také na rozdávání (v ingrediencích ale uvádím zdravější alternativy surovin), určitě stojí za to je vyzkoušet. Především k nějaké té slavnostnější příležitosti, třeba jako k dnešnímu svátku zamilovaných. Slibuji vám, že pokud je připravíte, partner vám bude doslova zobat z ruky 😉

kokosove rezy_01
Ingredience:

Korpus

  • 300g moučkového cukru (lze nakombinovat i s hroznových cukrem – Glukopurem)
  • 50g polohrubé mouky (nebo jemné celozrnné mouky)
  • 7 bílků
  • 200g jemně strouhaného kokosu

Krém

  • 250ml mléka
  • 3/4 sáčku vanilkového pudinku
  • 200g rozpuštěného másla
  • 100g moučkového cukru (nebo Glukopuru)

Poleva

  • 100g kvalitní hořké čokolády
  • 2 lžíce kokosového oleje nebo másla

Postup:

1. Rozehřejte si troubu na 170°C.

2. Ušlehejte bílky do tuhého sněhu a postupně k nim přidávejte cukr viz korpus. Ještě pěnu vyšlehejte a postupně přisypávejte kokos a mouku. Vše opatrně a jemně promíchejte.

3. Plech o rozměrech cca 25x35cm vystelte pečícím papírem nebo pořádně vymažte máslem a nalijte do něj těsto. Dejte péct na cca 30 min. Korpus hlídejte, až bude lehce hnědý, tak by měl být hotový.

4. Mezitím uvařte z mléka a pudinkového prášku hustý puding. Posléze ho nechte vychladout a občas promíchejte, aby se na něm neutvořil škraloup.

5. Bokem vyšlehejte máslo s cukrem do pěny.

6. Až je puding vychladlý (opravdu je to důležité, aby se krém nezdrcl!), nalijte do něj máslovou pěnu. Opatrně vše promíchejte, ale už nešlehejte, dokud se směsi nespojí a nevznikne hustý krém.

7. Korpus po upečení vytáhněte z trouby a nechte trošku vychladnout, následně jej rovnoměrně potřete krémem.

8. V menším hrnci si připravte polevu – nalámanou hořkou čokoládu dejte vařit s kokosovým olejem a za stálého míchání počkejte až se zcela rozpustí. Touto polevou polijte krémovou vrstvu a opatrně rozetřete po celé ploše.

9. Celý plech i s jeho obsahem dejte do chladu (teď v zimě můžete za okno :-)), aby poleva ztuhla. Následně uchovávejte spíše v lednici.

10. Nakrájejte na čtverečky a můžete podávat ;-).

kokosove rezy_02

(4) Komentářů

  1. Řezy jsem včera vyzkoušela, jen s menšimi úpravami a měly veliký úspěch. I můj pubertální syn si pochvaloval, že jsem konečně upekla také něco nezdravého?
    Těsto jsem dělala stejně, ale ubrala jsem radikálně cukru, dala jsem 80 g cukru moučka a 70 g cukru se stévií Redita. Kokos jsem nahradila kokosovou drtí ( zbyla mi z výroby kokosového mléka ) a trochou kokosové mouky. Těsto je pak tedy méně tučné, ale myslím, že na chuti to nijak neubralo, i když jsem neochutnala originál, takže to samozřejmě nemohu srovnat.
    Protože mi bylo líto zbylých žloutků a nechtěla jsem je dál skladovat, použila jsem je do krému, který jsem dělala z 0,5 l mléka, 4 lžic kukuřičného škrobu, vanilky, 3 lžic třtinového cukru, zbylých žloutků a 3 lžic másla. Žloutky ušlehat, 300 ml mléka s vanilkou uvést k varu, naběračku odebereme a přelijeme žloutky, škrob a cukr rozmíchat se zbylým mlékem, vlít do horkého mléka a uvařit do krémové konzistence. Vmíchat žloutky a chvíli povařit, stále míchat a po odstavení vmíchat máslo. Krém jsem na těsto lupla ještě teplý, nechtělo se mi čekat na vychladnutí a nijak to nevadilo. Polevu jsem nalila také hned a bez problému. Nevydrželi jsme a ochutnali hned a je to mňamka. Díky moc za inspiraci??

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial