«Pro mámy» Mámou v Austrálii VII. – život na hřišti - Mámou stylově
Mámou stylově Lifestylový blog (nejen) pro maminky o módě, kosmetice, dětech, vaření, bydlení i cestování.

«Pro mámy» Mámou v Austrálii VII. – život na hřišti

Většinu času s dcerkou v Austrálii trávím na hřišti. A jak víte, moc ráda sleduji, co se děje kolem mě. Nemohl mě tedy minout styl zdejších maminek, jejich zvyklosti a přístup k dětem. Jak probíhá takový život na hřišti, čím se zdejší maminky i děti odlišují od těch Českých? To vše jsem se pro vás snažila alespoň přibližně zmapovat 🙂
Maminky na rozdíl od ostatních Australanů, které potkávám na ulici, jsou celkem vystylované i hezky upravené. V šatech, udělanou pedikúrou i občas výraznou rtěnkou na rtech. Nejsou to do světa křičící krásky s perfektním make-upem a lodičkách, ale umí se o sebe starat a pečovat, i když mají na krku v nosítku jedno dítě a druhé před sebou v kočárku. V tomto máme co dohánět!
Čekala jsem, že jako v Americe nebo Velké Británii se tu převážně o děti starají chůvy, kterých bude park plný. Ne, o děti se tu starají jejich opravdové mámy (samozřejmě existují i výjimky) a tátové! Asi 1/3 dospělých tu tvoří muži a otcové, kteří na své hrudi hrdě nosí děti, hrají si s nimi na prolézačkách a krmí je. Celkem komický pohled, ale strašně milý. Necítí se nijak frustrování a vypadají, že jsou se svoji maminkovskou rolí naprosto srovnaní a pro svoje děti žijí. Určitě svěží zpestření vidět na hřišti i mužskou populaci 🙂
Bez ranního přísunu kofeinu tu mámy nefungují, téměř každá tu v ruce třímá kelímek s voňavou kávou, kterou upíjí, zatímco běhá za svým drobečkem, nebo si povídá s kamarádkou. Můžete tu vidět i menší maminkovské tlupy, které tu pořádají pikniky a jejich dítka zběsile běhají kolem. Ony jsou však v absolutní pohodě a stíhají probrat nejžhavější drby i dohlížet na své ratolesti.
Na hřištích, která bývají situovaná přímo u moře, maminky chodí i se surfem nebo plavkami a je běžné, že se na chvíli odskočí osvěžit, zatímco jim dítě hlídá kamarádka.
A děti? Ty tu běhají s kloboučky na hlavě, čokoládovými tyčinkami v ruce a se žabkami na nohách. Ano, i roční děti tu nosí žabky! Co se týče celkového přístupu k dětem a jejich péčí o ně, Australané si s tím hlavu příliš nelámou. K dětem přistupují, jako by to byly malí dospělí. Neřeší ani vhodnou zdravotní obuv (naše dcerka tu s jejími kotníčkovými a zpevňujícími sandálkami lehce nezapadá), ani správné uchycení miminka v nosítku (ty jsou tu hodně populární, avšak děti z nich visí jako králíci), ani zdravé stravování (už i roční děti se tu cpou hranolkami, čipsami i čokoládou). Také tu není raritou narazit na obézní batole. No co, hlavně že jsou spokojení. Co však pečlivě hlídají je, aby jejich dítko bylo pečlivě namazané UV krémem a mělo patřičné oblečení i pokrývku hlavy. Na slunce si tu lidé dávají opravdický pozor.
Další rozdíl, kterého bych si sama ani nevšimla, je ten, že tu holčičky nenosí náušnice. Nechávají si je nastřelit až v pubertě, až samy uznají za vhodné. Naše dcerka s náušnicemi tu tedy budí pozornost a velmi často se nad tím maminky pozastavují a vyptávají se, kdy jsme jí je nechali nasadit. Taková maličkost a tolik rozruchu kolem toho :-). Stejně tak tu vůbec neuvidíte nahé dítě, kterých jsou česká koupaliště plná. Když si dcerka sundala u bazénu plínku a my ji nechali bez ní, hned jsme viděli ty pohledy. Z tohoto hlediska jsou Australané lehce úzkostní.Když to celkově shrnu, na hřištích jako v celé Austrálii vládne uvolněná a přátelská atmosféra. Když se například dítě zmocní hračky některého jiného, nic se neděje a maminka ho naopak povzbudí, aby se dělilo a své oblíbené hračky půjčovalo. Svá milovaná dítka učí přátelskosti a laskavému jednání už od mala, a stejně tak jim jdou skvělým příkladem.

V šatech na hřiště, proč ne?
Mámy tu mají vkus.
Maminkovský gang probírá nejžhavější novinky.
Bez kávy se tu žádná máma neobejde.
Jde to i bez tepláků.
Tátové v máminých sukních, jasně!
Pivko k tomu a na hřišti může být celkem zábava 🙂
Tato fotka není z hřiště, ale ze školkovského dvorku. Vidíte tu slepici? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Translate »
Social media & sharing icons powered by UltimatelySocial